Huis onder de prijs verkopen aan familielid? Dat gaat zomaar niet!
11 juli 2019
Onlangs kregen we bij Suurland de vraag of bewoners van een boerderij hun woning voor een ‘mooi bedrag’ – lees ‘ver onder de marktprijs’- konden verkopen aan hun dochter. Dat dat niet zo makkelijk gaat, vertelt makelaar en hypothecair planner Freerk Suurland je in dit artikel.
‘Het is toch ons eigendom, dan mogen we er toch mee doen wat wij willen?’ Dat is zo, maar niet volgens de Belastingdienst! Je moet namelijk wel 2% overdrachtsbelasting betalen, over de ‘werkelijke waarde’ wel te verstaan. Dus stel dat je uitgaat van de WOZ-waarde en die is al tijden gesteld op een bedrag dat ver beneden de actuele marktprijs is, dan mag een notaris daar toch niet zomaar mee akkoord gaan.
De notaris moet een leveringsakte opstellen om de woning in te schrijven in het Kadaster. Hij kijkt dan ook of het een reële verkoopprijs is en zorgt ervoor dat de overdrachtsbelasting wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Hij kan dus bekijken of jij je woning voor een reële prijs verkoopt en maakt bezwaar als dat niet zo is.
Wat je wel kan doen?
Je kunt de waarde van jouw woning laten taxeren voor een redelijke prijs. Wat ook kan is dat je je kopende zoon of dochter geld schenkt voor de aankoop (maximaal 102.010 euro als hij/zij onder de veertig jaar is). Als er meer dan de 102.010,- schenking voor aankoop woning/inlossen hypotheek plaats vindt, dan moet daar wel weer schenkbelasting over betaald worden. Maar uiteindelijk kan dit toch een stuk voordeliger zijn.
Wat je dan feitelijk doet is de erfenis alvast ‘uitdelen’. Zoon of dochter betaalt hierdoor nu minder hypotheek, dus dat is fijn. Komt nog bij dat de schenkbelasting die hij/zij betaalt soms zelfs lager kan zijn dan de erfbelasting die ze zouden betalen als ze later hun ‘erfdeel’ zouden krijgen.
Klinkt dit wat ingewikkeld? Ik leg het je graag nog ‘ns uit in een persoonlijk gesprek waarin we jouw eigen situatie erbij nemen.
Freerk Suurland
Makelaar en hypothecair planner