Huis isoleren? De drempel gaat omlaag!
14 juni 2022
Het kabinet gaat de drempel verlagen voor huizenbezitters die energiebesparende maatregelen willen treffen. De subsidies gaan omhoog en het rentetarief voor leningen voor de laagste inkomens gaat omlaag naar 0 procent. Het Nationaal Warmtefonds gaat de leningen per 1 oktober verstrekken. Goed nieuws!
Goed nieuws voor mensen met een lager inkomen die wel graag hun huis willen isoleren. Minister De Jonge kondigde aan dat het kabinet de voorwaarden gunstiger wil maken. Ook kunnen eigenaren voortaan subsidie krijgen als zij slechts één isolatiemaatregel tegelijk treffen.
Hybride warmtepomp
Het kabinet wil voor 2030 alle slecht geïsoleerde woningen en gebouwen een opknapbeurt geven. Onlangs werd al bekend dat vanaf 2026 geen nieuwe cv-installaties meer mogen worden aangelegd. Bij vervanging is er alleen nog de keuze tussen een hybride warmtepomp of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Er zijn in Nederland 4,4 miljoen koopwoningen. Een groot deel daarvan heeft inmiddels dubbel glas (90 procent), gevel- en dakisolatie (80 procent) en vloerisolatie (70 procent). Er zijn echter ook nog 900 duizend koopwoningen waaraan nog weinig tot niets is verbeterd. Die zitten voor een groot deel in de lagere prijsklasse.
Gunstiger voorwaarden
Omdat vooral veel huizenbezitters in de lage- en middeninkomensgroepen aanhikken tegen de investeringskosten, wil het kabinet de voorwaarden gunstiger maken. De Jonge verwijst naar onderzoek van De Nederlandsche Bank waaruit blijkt dat 15 tot 20 procent van de eigenaren nu financieel niet in staat is om te verduurzamen. ‘Deze huishoudens vragen onze aandacht.’
Nationaal Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds, dat leningen verstrekt voor energiebesparende maatregelen, begint daarom per 1 oktober met het verstrekken van leningen tegen een rente van nul procent aan minder draagkrachtige woningeigenaren. Die lossen vervolgens af naar draagkracht. Het risico van een restschuld die niet afbetaald kan worden, wordt gedragen door het fonds, opdat niemand structureel in financiële problemen kan komen.
Voor iedereen wordt het makkelijk om stap voor stap te gaan werken. Nu hangt aan subsidies en gunstige leningen meestal nog de eis dat er meerdere maatregelen mee gefinancierd worden. Die eis verdwijnt. ‘Het gehele financieringsbedrag kan dan desgewenst aan zonnepanelen worden besteed', aldus De Jonge.
[bron: Volkskrant]